+386 1 566 17 44 info@ataco.si

Domenski strežnik

dsDa bi razumeli koncept in vlogo domenskega strežnika, moramo vedeti, kaj pomeni domena.
Povedano enostavno, domena je sklop med seboj povezanih mrežnih resourcev – računalnikov, tiskalnikov in drugih omrežnih kapacitet, ki so na voljo vsem uporabnikom v mreži. Na kakšen način, predvsem do katerih resourcev ima določen uporabnik dostop in v kakšnem obsegu oz. kaj lahko s temi resourci počne, mu določa domenski strežnik.
Domenski strežnik torej hrani podatke o vseh uporabnikih (ki se identificirajo z uporabniškim imenom in geslom) ter njihovih pravicah do uporabe vseh razpoložljivih omrežnih kapacitet.

Kje so prednosti domenskega strežnika?

V praksi je domenski strežnik zaželjen oz. nujen v organizacijah, kjer že sama organizacijska struktura zahteva omejevanje pravic do določenih podatkov, projektov, aplikacij in podobno. Le z domenskim strežnikom je namreč mogoče učinkovito definirati in predvsem kontrolirati nadzor nad delom uporabnikov v omrežju.

Zakaj več podjetij nima domenskega strežnika?

Do nedavnega je veljalo, da si domenskega strežnika marsikdo ni mogel privoščiti, saj je bila za to potrebna precejšnja investicija v primerno strojno in programsko opremo. Tako so se za domenski strežnik odločale zgolj tiste organizacije, kjer je bil strošek implementacije absolutno opravičljiv.

Danes je mogoče domenski strežnik postaviti na operacijskem sistemu Linux, ki je:

  • brezplačen,
  • za svoje delovanje ne potrebuje zelo zmogljivih strojnih konfiguracij,
  • je stabilnejši, hitrejši in v funkcionalnostih prilagodljivejši.

Trenutno imamo za seboj že kar nekaj uspešno realiziranih projektov prehoda iz Windows domenskega strežnika na Linuxovo okolje, zato lahko iz prakse povemo, da:

  • so projekti implementacije v podjetjih s 15 zaposlenimi cenejši tudi po 3.000€ na račun nakupa opreme
  • uporabniki prehoda na novo strežniško platformo niti niso zaznali
  • vsi uporabniki so ugotovili, da sistem deluje občutno hitreje.

V primeru, da tudi vi razmišljate o implementaciji domenskega strežnika oziroma zamenjavi obstoječega, nas prosimo kontaktirajte.
Obljubimo vam, da boste tako nad stroškom, kakor tudi nad delovanjem naravnost navdušeni!